Verticale portalen

Wat is een verticaal portaal?

Zoals eerder gezegd kunnen portals in 2 groepen worden onderverdeeld. De horizontale portals die meerdere functies combineren en de verticale portals of ook wel eens vortals genoemd worden, hebben slechts één functie. Een verticaal portaal kan als functie het aanbieden van het nieuws hebben, of informatie aanbieden voor een bepaalde marktsector. Dit portaal of startpunt specialiseert zich dan ook in één onderwerp of niche binnen een bepaalde markt. Het verschil met horizontale portalen is de verscheidenheid aan functies die je op één portaal kan terugvinden. Bij verticale portalen zal je verschillende portalen moeten raadplegen om informatie over diverse onderwerpen te verkrijgen. Ieder portaal heeft zo zijn voordelen, want verticale portalen kunnen zeer gericht hun doelgroep bereiken en inspelen op hun behoeften.

Specifieke informatie op verticale portals

Een verticaal portaal heeft als doelstelling een bepaalde doelgroep met specifieke interesses te bereiken en te informeren. Op dit portaal worden ook volledige overzichten van allerlei informatie en links aangeboden die binnen dat onderwerp of marktniche vallen. We kunnen hier spreken over een echte markt niche. Dit heeft als voordeel dat de informatie die hier wordt weergegeven volledig en specifiek is zodat de internetgebruikers alles te weten komen over het onderwerp dat hen interesseert. Het is niet langer nodig om verschillende websites te raadplegen om over een beetje informatie te vergaren. Alle informatie die jij nodig hebt, kan je nu vinden op één plek, op een verticaal portaal. Door deze beperking omtrent de onderwerpen kunnen we stellen dat adverteerders op verticale portals gerichter kunnen adverteren, omdat op deze portals een beperkt publiek zit met specifieke behoeften. Maar natuurlijk ook vele andere onderwerpen. Je kunt het bijna zo gek niet bedenken of er is een portaal voor. Enkele voorbeelden die het bekijken waard zijn:

Het leuke van een verticaal portaal is dat, als je over een onderwerp heel veel weet, je prima een eigen portaal kunt opzetten indien dit nog niet bestaat. Het Internet geeft je namelijk de mogelijkheid om heel gemakkelijk met mede ge´┐Żnteresseerden in contact te komen. Veel horizontale informatie portalen zijn ook zo ontstaan. Wie weet lukt het jou wel een leidend portaal op te zetten!