Aandelen

In de economische wereld spelen aandelen een grote rol. Deze aandelen vormen vaak een deel van een onderneming, waardoor je in meer of mindere mate een deel van een onderneming in handen hebt. Op het moment dat een onderneming goed draait en winst maakt, zul je hierdoor dividend ontvangen op je aandeel, waardoor je dus geld kunt verdienen. Zodra je in het bezit bent van een aandeel van een slechtlopende organisatie, is de kans groot dat je je geld kwijt raakt, mits je deze op tijd verkocht krijgt of de onderneming ineens weer goed gaat draaien. Aandelen kunnen zodoende dus voor een goed inkomen zorgen, waardoor deze erg belangrijk kunnen zijn voor veel mensen.

Koersveranderingen

Mensen die in het bezit zijn van aandelen, vinden het belangrijk om de aandeelkoersen te volgen. Deze geven namelijk een goed beeld van de waarde van het desbetreffende aandeel, waardoor ze hierop kunnen inspelen en deze tijdig kunnen verkopen of er juist meer van kunnen bijkopen, zodat ze uiteindelijk nog meer winst maken. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze aandeelkoersen te volgen. Zo kun je het via de televisie volgen, kun je naar beurzen gaan (zoals het beursgebouw in Amsterdam) of kun je op het internet kijken. Er bestaan diverse zoekmachines waarbij je de aandelenkoersen tot in detail in de gaten kunt houden en zodoende een helder beeld krijgt van de ontwikkelingen.

Geld verdienen met een aandeel

Met een aandeel is het op verschillende manieren mogelijk om geld te verdienen. Zoals hierboven al gezegd kun je dividend ontvangen op het aandeel. Dit is de uitbetaling, oftewel een deel van de winst, die het bedrijf doet aan de aandeelhouders. Het is tevens mogelijk om het aandeel te verkopen, waardoor je ook geld kunt verdienen op het moment dat het aandeel meer waard is dan waar je hem feitelijk voor hebt gekocht. Op het moment dat de aandelenkoers omhoog gaat, stijgt het aandeel in waarde en kun je hem dus voor meer geld verkopen. Let op dat hier dus een zeker risico aan verbonden zit. Leren beleggen doe je niet zomaar. Dit kan flink geld kosten. Je zelf leren beleggen is zeker mogelijk, maar het is zeker verstandig een cursus leren beleggen te volgen. Mocht je het risico op koersdaling tot een minimum willen beperken dan is beleggen in goud of zilver wellicht meer iets voor je. Let wel op dat het rendement dan echter ook een stuk lager zal zijn.