Portalen

Wat is een portaal?

Een portaal wordt ook geregeld beschreven als een toegangspoort voor vele andere websites die informatie aanbieden over hetzelfde onderwerp. Dit is vaak het vertrekpunt om algemene informatie te bekomen over allerlei activiteiten, de wisselkoers of horoscoop. Het aanbieden van informatie die websitebezoekers nodig hebben, is de kernactiviteit van internetportalen. Veel bekende portalen zoals msn, yahoo en startkabel voegen allerlei services toe aan de kernactiviteit zoals chatboxen, online nieuws en kalender. Zij proberen er op deze manier voor te zorgen dat bezoekers dagelijks blijven terug komen. Maar of een bezoeker wel degelijk regelmatig terug komt hangt af van de tevredenheid van de bezoeker, de actualiteit van de content en de betrouwbaarheid van de website.

Betrouwbaarheid en tevredenheid

De advertenties op deze  portals hebben onbewust veel invloed op de betrouwbaarheid van website, want bij het adverteren worden vaak gegevens van de bezoeker doorgespeeld, wat bij de bezoeker irritatie veroorzaakt. Dit is dan ook de reden waarom vele internetgebruikers websites niet gebruiken. Om online te kunnen verkopen, speelt de mate van betrouwbaarheid natuurlijk een grote rol. De mate van betrouwbaarheid heeft verrassend genoeg geen invloed op de tevredenheid van bezoekers. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat bezoekers denken dat een internet portaal dient voor het opzoeken van informatie. Vaakn ben je echter bij het zoeken naar specifieke informatie beter af bij onderwerp gerelateerde blogs, zoals te vinden via het categorieen overzicht van Bestebloggers.

Startpagina of portaal?

Een portaal wordt ook wel eens een startpagina genoemd, alhoewel deze naam onvoldoende verwijst naar de functie van een portaal. Het is namelijk zo dat een portaal ervoor zorgt dat je gemakkelijk informatie vindt die je nodig hebt.  Dus met andere woorden wil dit zeggen dat een portaal persoonlijk is. Vele portalen maken echter de fout door iedere bezoeker hetzelfde te laten zien. Een portaal moet op jou afgestemd zijn zodat jij de informatie te zien krijgt die je nodig hebt. Deze informatie kan verschillen van het weer, verkeersinformatie tot verschillende wisselkoersen. Jij wilt natuurlijk weten waar er bij jou in de buurt file is en niet aan de andere kant van het land, want daar heb je niets aan. Het is dus meer dan een verzameling van linkjes. Misschien speel je wel graag spelletjes en is informatie over de laatste nieuwe games en flash spelletjes hetgene wat jij wil zien. Er zijn dan ook enorm veel specifieke informatie portalen ontstaan op het internet. We hebben het dan over horizontale (vb met specifiek puzzels) en vertikale portalen (meer algemeen, dus allerlei soorten spelletjes verzameld). Meer over deze verschillen vind je elders op deze website.