Gevorderden

Zoekmachines zijn de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen. Veel meer mensen gebruiken de zoekfunctie die door deze zoekmachines worden aangeboden. De meeste zoekmachines willen zich echter wel nog onderscheiden van de rest. Zo zijn er bijvoorbeeld zoekmachines die zich op een speciaal vakgebied richten, waardoor het een stuk gemakkelijker is om hier informatie over een gerelateerd onderwerp te vinden. Zoekmachines onderscheiden zich echter ook nog op andere manieren. Zo bieden ze allerlei functies aan, die het gebruik van internet een stuk eenvoudiger en leuker maken. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van vertaalfuncties, rekenfuncties, agenda's, spelletjes een aparte mailservice en nog veel meer. Maar het belangrijkste is nog wel het opzoeken van informatie over producten om producten te kunnen vergelijken. Met name deze functie is de laatste jaren steeds populairder geworden, waardoor er ook steeds meer product vergelijkers bij zijn gekomen.

Het gebruik van keywords

Bij het zoeken naar de juiste websites voor het onderwerp in kwestie, wordt er gebruik gemaakt van keywords. De naam keyword zegt in feite eigenlijk al wat het betekent. Het is namelijk het sleutelwoord waar de tekst in de website over gaat. Een keyword geeft dus aan wat de inhoud van de website is en welke informatie je hierop kunt vinden. Op deze manier kan een zoekmachine makkelijker de juiste websites detecteren en bij de zoekresultaten zetten. Hier werd echter misbruik gemaakt door mensen die als keyword een veelgebruikt zoekwoord gebruikten, terwijl deze totaal geen relatie met de inhoud van de tekst had. Om dit te voorkomen heeft Google bijvoorbeeld besloten om webpagina's te ranken en zo de populairste websites bovenaan te zetten. Een website wordt als populair gezien, als deze bijvoorbeeld veelvuldig op andere websites worden vermeld en gelinkt.

Andere ranking factoren voor websites

Dit is echter niet de enige factor waarop google zijn zoekresultaten (SERP's) baseert. Er wordt aangenomen dat er in totaal meer dan 200 factoren een rol spelen. De tekst op de website is er ook nog steeds een van. Sommige factoren spelen een grotere rol dan anderen. Hoe het precies zit is echter een groot geheim. Niemand behalve de mensen bij google zelf weet hoe de ranking precies wordt bepaald. Om websites gevonden te laten worden op specifieke woorden is daardoor voor veel bedrijven een echte specialisatie geworden. Om omzet te kunnen maken heb je natuurlijk ook bezoekers op je webshop nodig. Het lijkt daarmee sterk op iedere willekeurige winkelstraat in een stad. De beste locatie zorgt voor de meeste potentiële klanten. Of je nu kleding verkoopt of Elektronica.